pomocy:)
bumblebee: Oblicz siodmy wyraz ciagu (an), jezeli suma jego pierwszych n wyrazow jest rowna 5n2−4n+1.
29 kwi 16:29
29 kwi 18:12
Mickej: S
n=5n
2−4n+1
a
n=s
n−s
n−1
ii jak wyznaczysz an to podstawiasz 7 i masz wynik albo od razu pod n podstaw 7 później 6 i
odejmij sume 6 od sumy 7
29 kwi 18:15
bumblebee: ok dziekówa
29 kwi 18:16
bumblebee: uhu chyba nie wyjdzie, wynik jest a7=61
29 kwi 18:18
wmboczek:
a7=S7−S6=218−157=61
29 kwi 18:19
bumblebee: wyjdzie wyjdzie, pomylilem sie
29 kwi 18:21