romb
jasiek: PomoC

! Romb

Dwa boki rombu zawierają się w prostych x+ 2y = 4 i x+2y=10 a jedna z jego przekątnych ma
równanie y= x+2. Wyznacz współżędne wierzchołków tego rombu.
29 kwi 19:41
jasiek:
29 kwi 19:52
wmboczek:
2 proste są równoległe, a więc tworząc 2 układy równań prosta+przekątna otrzymamy 2
przeciwległe wierzchołki A(0,2) i B(2,4). Niech C(x,y) będzie trzecim wierzchołkiem na x+2y=10
|AC|=|CB|
x2+(y−2)2=(x−2)2+(y−4)2
x+2y=10
i rozwiązać układ
29 kwi 20:20
Tomek: pamiętaj, że będą dwa rozwiązania
29 kwi 20:42
Tomek:

te niebieskie punkty będą wierzchołkami
+ dodatkowe dwa wierzchołki fioletowe (połorzenie na rysunku przypadkowe − musisz sobie
wyliczyć

)
+ dwa zielone w drugim przypadku ( −−−−−||−−−−−−)
29 kwi 20:49
jasiek: dzięki wielkie
29 kwi 21:02