Procent składany
johny125: Cześć
Mam zadanie , pewnie jest łatwe ale nie wiem gdzie popełniam błąd , bo nie wychodzi mi to
zbytnio .
Do jakiej kwoty wzrośnie kapitał w wysokości 3000zł złożony na trzy lata jezeli roczna stopa
wynosi 6% , a odsetki są kapitalizowane :
a) co pół roku
b) kwartalnie
c) miesięcznie
d) codziennie
29 kwi 23:43
Mariusz: Kk=Kp(1+p)k
p−procent
kk−kapitał końcowy
kp−początkowy
k−kapitalizacja
29 kwi 23:53
johny125: Wiem przecież jaki jest wzór , tylko nie wychodzą mi wyniki

oto one :
a)3582,15
b)3586,85
c)3590,04
d)3591,60
Zadania i wyniki są z książki
podstawiałem to do wzoru i wychodzi mi w punkcie A takie coś :
| | 0,06 | |
Kk=3000(1+ |
| )3 co daje 3090 |
| | 6 | |
30 kwi 19:50
imię lub nick: chodzi o ten wzór
k − określa ilość okresów
w pierwszym podpunkcie odsetki kapitalizowane są co pół roku oznacza to ze w jednym roku będą 2
okresy. lat jest 3 wiec będzie 6 okresów.
| | 0,06 | |
kk=3000(1+ |
| )6 = 3582.1566 |
| | 2 | |
30 kwi 20:21
imię lub nick: a w podpunkcie d powinno wyjść dużo więcej. hmmm...
30 kwi 20:25
imię lub nick: pomyłka, w d) powinno wyjść tyle ile jest, ale życzę powodzenia przy liczeniu
30 kwi 20:28
johny125: ok dzięki teraz już wiem jak co podstawiać , dzięki za wyjaśnienie
30 kwi 21:25