pomoc pomoc
bumblebee: wyznacz zbior wartosci funkji f okreslonej wzorem f(x)=√log cos2πx
29 kwi 17:24
Mickej: zauważ że cos2πx przyjmuje maks wartość =1 a min=0 bo minusowa odpada
29 kwi 17:32
Mickej: w sumie to jest coś dziwnego bo to sie nie da
29 kwi 17:33
imię lub nick: co jest w podstawie logarytmu?
29 kwi 17:41
zajkoś: zior wartosci to {0}
29 kwi 17:41
bumblebee: mam w odpowiedziach ze zbiorem wartosci jest {0}, zajkoś jak to wyliczyłes

29 kwi 17:42
bumblebee: to jest logarytm dziesietny czyli 10 jest w podstawie
29 kwi 17:43
Mickej: bo
100=1 i tylko dla jedynki wartość logarytmu nie będzie ujemna
29 kwi 17:47
bumblebee: narysowalem wykres tego programem to wygladal tak ze byly to kropki, punkty o wspolrzedneych
(x,0), x nalezal do calkowitych
29 kwi 17:47
Mickej: dlatego taki wykres bo
2π=360
a cos360=1 a jak x jest całkowity to wiadome że wartość cos bedzie =1
29 kwi 17:50
Bogdan:

Dzień dobry.
Wyznaczmy najpierw dziedzinę funkcji.
Założenia:
1. log cos2πx ≥ 0 => log cos2πx ≥ log1 => cos2πx ≥ 1 => cos2πx = 1
2πx = k*2π => x = k, k ∊ C
| | −π | | π | |
2. cos2πx > 0 => |
| + k*2π < 2πx < |
| + k*2π |
| | 2 | | 2 | |
Z założeń 1. i 2. otrzymujemy D
f = C (zbiór liczb całkowitych).
| | 1 | |
Ilustracją założeń są punkty na prostych: x = k + |
| (górna pomarańczowa linia), |
| | 4 | |
| | −1 | |
x = k + |
| (dolna pomarańczowa linia), x = k (środkowa niebieska linia). |
| | 4 | |
Dziedziną są liczby całkowite przypisane niebieskim kropkom.
Określamy teraz ZW
f − zbiór wartości funkcji f(x).
dla x = k ∊ C: cos(k*2π) = 1, log1 = 0,
√0 = 0
f(x = k) =
√log(cos(k*2π)) = 0
ZW
f: y ∊ {0}
30 kwi 12:09