Całkowanie przez podstawianie
eXeCute: Mam nadzieje że to mój ostatni dzisiejszy problem

tym razem zadanie z tej strony
https://matematykaszkolna.pl/strona/2130.html w
jaki sposób takie coś wyszło:
ddx*(x
3+5) = 3x
2 może ktoś to tak krok po kroku
wyjaśnić jak trzeba to przekształcić żeby wyszło 3x
2 ?
29 kwi 20:09
wmboczek:
to po prostu pochodna jest :−)
29 kwi 20:31
wmboczek:
(x3+5)'=3x2
29 kwi 20:32
eXeCute: no dobra (x
3+5)'=3x
2 ale co z tym sie dzieje
ddx znika czy co?
29 kwi 20:34
Mickej: koperfild to podpierdziela jak nikt nie patrzy
29 kwi 20:45
Jakub: ddx znika

tak samo jak znika ' np. (x
3+5)'=3x
2. Jak policzysz pochodną no to masz już
ją policzoną i nie piszesz
ddx.
29 kwi 22:20
eXeCute: dzięki... rozumiem
29 kwi 23:16