GRANIASTOSLUPY - POLA POWIERZCHNI
Lahahaha: Oblicz pola powierzchni graniastosłupa prostego, którego krawędź boczna ma 20 cm, a podstawa
jest: a) trójkątem równoramiennym o bokach 5 cm, 5 cm i 6 cm, b) trapezem równoramiennym o
bokach 10 cm, 6 cm, 4 cm i 4 cm, c) rombem o przekątnych 12 cm i 16 cm, d) trapezem
równoramiennym o podstawach 3 cm i 9 cm oraz wysokości 4 cm.
29 kwi 22:35
pazio: pole podstawy: P
p
pole boczne: P
b
pole całkowite: P
c
a.
| | 1 | |
Pp = |
| *6*√52−32 = 3*4 = 12 cm2 |
| | 2 | |
P
b = 2*5*20 + 6*20 = 20*(10+6) = 320 cm
2
P
c = 2P
p + P
b = 24+320 = 334 cm
2
b.
| | 1 | |
Pp = |
| *(6+10)*√42−22 = 8*12 = 96 cm2 |
| | 2 | |
P
b = 20*(2*4 + 6 + 10) = 20*24 = 480 cm
2
P
c = 2P
p + P
b = 192 + 480 = 672 cm
2
c.
P
p = U{1}2}*12*16 = 96 cm
2
tw. Pitagorasa w trójkącie prostokątnym utworzonym z połówek przekątnych:
bok rombu: a, a>0
a
2 = 8
2 + 6
2
a = 10 cm
P
b = 4*10*20 = 800 cm
2
P
c = 2P
p + P
b = 192 + 800 = 992 cm
2
d.
| | 1 | |
Pp = |
| *(3+9)*4 = 24 cm2 |
| | 2 | |
P
b = 20*(2*
√42+32 + 3 + 9) = 440 cm
2
P
c = 2P
p + P
b = 440 + 48 = 484 cm
2
1 maj 17:55