logarytm o podstawie 2
łukasz :): Przedstaw liczbę x w postaci logarytmu o podstawie 2, jeśli x=3log a
2 5 + log a
4 √5
wiem ze z tej 5 można sbie wyciągnąc przed logarytm ale co zrobic z tą 4 w podstawie? Jak w
ogóle można sie bawić podstawami logarytmów?
za kilka dni matura roz. xD bardzo prosze o pomoc
29 kwi 16:28
łukasz :): jeeej

tam jest log
2 i log
4
29 kwi 16:32
Mickej: jak zapiszesz to jakoś ładniej to ci pomogę a co do tych podstaw to szukaj w postach ostatnio
były dowodzone wszystkie własności logarytmu
29 kwi 16:41
łukasz :): Przedstaw liczbę x w postaci logarytmu o podstawie 2, jeśli x=3log
2 5 + log
4 √5 wiem ze z tej
5 można sobie wyciągnąc przed logarytm ale co zrobic z tą 4 w podstawie? Jak w ogóle można sie
bawić podstawami logarytmów? za kilka dni matura roz. xD bardzo prosze o pomoc
29 kwi 16:44
Mickej:
| | d | |
logabcd= |
| log ac wystarczy ci do rozwiązania zadania  ? |
| | b | |
29 kwi 16:48
łukasz :): tak dzieki
29 kwi 16:51
Mickej: i ucz się do tej matury ale nie za dużo

będe miał większe szanse na dostanie się na studia
29 kwi 16:52
łukasz :): w kluczu mam takie przekształcenie
log
4 5
1/2 = log
2 5
1/2 / log
2 4
skąd oni to wzieli?
29 kwi 16:56
łukasz :): hehe

a gdzie na studia sie wybierasz?
29 kwi 16:57
Mickej: jaja se chyba robisz

z wzoru na zamiane podstaw
29 kwi 16:58
Mickej: Do Krakowa jak zdam mature
29 kwi 16:59
łukasz :): ale ja ciemny z logarytmów jestem

musze sobie te wszystkie wzory powtórzyć...
29 kwi 16:59