aa
Basiu gdzie jesteś!?!: Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu,którego suma n poczatkowych wyrazów wyraża się wzorem
Sn=5n−n2
Sn=1/2n−1/4n2
Znajdź sumę trzydziestu kolejnych liczb będących wielokrotnościami 9 (zaczynając od 9)
29 kwi 14:57
Mickej: a ktoś inny może

29 kwi 14:58
Mickej: to nie wiem czy mogę to tylko podpowiem
an=Sn−Sn−1 gdzie
Sn=5n−n2
Sn−1=5(n−1)−(n−1)2
to powinno wystarczyć
29 kwi 15:03
Mickej: Znajdź sumę trzydziestu kolejnych liczb będących wielokrotnościami 9 (zaczynając od 9) to
osobne zadanie już jest prawda

?
29 kwi 15:03
Basiu gdzie jesteś!?!: tak.
29 kwi 15:07
Mickej: no to to jest ciąg
9,18,27,36,45 i tak dalej to
a
1=9
r=9
a
30=9+(30−1)9
29 kwi 15:14