Dana jest funkcja: f(x)= p{3}x 6... pomożecnie??
lukass: Dana jest funkcja: f(x)=
√3x + 6:
a) A=(
√3 + 1, y) B=(x, 6)
| | 3 * √27 | |
b) Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji x∊ <a, b> gdzie a= |
| , |
| | 352 | |
b=(
√3 + 2
√5)
2− 4(
√15 + 4)
c) Wyznacz argumenty dla, których wartości należą do przedziału y∊ <c, d> c∊ ( c∊C
−, x
2= 4)
d=(742, 732)
0 −2
−1−
12
d) Napisz równanie prostej równoległej do wykresów funkcji f i przechodzącej przez punkt
p(2
√3, 8)
Podpunkt a zrobiłem, ale nie wiem czy dobrze. Co do reszty podpunktów to nie mam pojęcia.
a) y= ax + b
f(x)=
√3*x + 6
y=
√3*(
√3 + 1) + 6
y= 3 +
√3 + 6
y= 9 + √3
6=
√3*x +
√3 + 1
−
√3x=
√3 + 1 − 6 / −
√3
x= −7
29 kwi 15:58
pazio: nie no, to drugie masz źle.. nie napisałeś czy te punkty należą do prostej, ale wynika z tego,
że należą. więc dla pkt−u B masz:
6 =
√3x + 6
0 =
√3x
x=0
B(0, 6) A(
√3+1,
√3+9)
b)
b = 3 + 4
√15 + 20 − 4
√15 − 16 = 7
teraz ustalasz, która z liczb jest większa, ale skoro masz przedział <a,b> to a<b

Twoja funkcja jest liniowa rosnąca, dlatego najmniejszą wartość osiągnie dla a, a największą
dla b:
| | 18√3 | | 120 | |
f(a) = √3* |
| + 6 = |
| |
| | 11 | | 11 | |
f(b) = 7
√3 + 6
c)nie mam zielonego pojęcia, wybacz...
d) prosta równoległa m: y=
√3x + z, z∊R
p∊m: 8 =
√3*2
√3 + z
z = 2
m: y =
√3x + 2
1 maj 20:57
pazio: nie no, to drugie masz źle.. nie napisałeś czy te punkty należą do prostej, ale wynika z tego,
że należą. więc dla pkt−u B masz:
6 =
√3x + 6
0 =
√3x
x=0
B(0, 6) A(
√3+1,
√3+9)
b)
b = 3 + 4
√15 + 20 − 4
√15 − 16 = 7
teraz ustalasz, która z liczb jest większa, ale skoro masz przedział <a,b> to a<b

Twoja funkcja jest liniowa rosnąca, dlatego najmniejszą wartość osiągnie dla a, a największą
dla b:
| | 18√3 | | 120 | |
f(a) = √3* |
| + 6 = |
| |
| | 11 | | 11 | |
f(b) = 7
√3 + 6
c)nie mam zielonego pojęcia, wybacz...
d) prosta równoległa m: y=
√3x + z, z∊R
p∊m: 8 =
√3*2
√3 + z
z = 2
m: y =
√3x + 2
1 maj 20:57