OBLICZ POLE ZACIENIOWANEJ FIGURY
POMOCY:

Policz pole zacieniowanej figury


Wszystkie dane na obrazku.
Zadanie wzięte z zagadek dla 5−klasistów

Rozwiazanie dowolnym sposobem
A kto zrobi niech spróbuje to zrobic bez pitagorasa i sin i cos...
czerwone łuki oznaczają ze kąty sa sobie równe − w sumie wynika to z tego ze ramiona tych
trójkątów sa sabie równe ale wiecie...
29 kwi 21:23
Bogdan:

Nie wiem, która figura jest zacieniowana, ale można czerwony trójkąt podzielić na
4 przystające trójkąty, każdy z nich jest przystający do zielonego trójkąta.
| | 1 | |
Pole zielonego trójkąta P = |
| * 5 * 2 = 5. |
| | 2 | |
W czerwonym trójkącie są 4 trójkąty o polu 5, a więc czerwony trójkąt ma pole 20.
29 kwi 22:04
POMOCY:

Czerwone łuki to α<90
o
Obliczyć pole ograniczone zielonymi trójkątami − to ta figura zacieniowana
29 kwi 23:29
dpelczar: ja uwazam ze to bedzie tak:
30 kwi 09:56
dpelczar:
30 kwi 10:00
dpelczar:
| P1 | | h1 | | 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| P2 | | h2 | | 4 | | 2 | |
h
2 = 2* h
1 = 4
z tego wynika że
P
2 = 2* P
1
30 kwi 10:06
dpelczar: Myle sie

30 kwi 10:07
imię lub nick:

jeśli mamy obliczyć pole takiej figury to wszystko jest dane
30 kwi 10:22
gadugaduu: 1 obrazek: 3*5=15 4+4=8 2+2=4 15+8+4= 27 27*2=54 i z głowy ja tak robie na sprzaqwdzianach i
pani mi zalicza !
10 maj 13:37
lolu: nie musisz tego robic poprostu powiedz pani ze nie umiales/as i z glowy wszystko zeby ci to
wytłumaczyła a jesli nie to jej sie sprzeciw ze jest nauczycielka i ze powinna ci to
wytłumaczyc ! a nie ...! no no
10 maj 13:40
Mila: 10:22 rozwiązanie prawidłowe.
10 maj 17:56
Mila: Jeżeli jesteś ( do autora) ze szkoły podstawowej, to mogę wytłumaczyć.
Starszy uczeń powinien zrozumiec.
10 maj 18:10