POMOCY!!
Aneta: Oblicz różnicę czasu miejscowego słonecznego między punktami wysuniętymi najdalej na wschód i
zachód w Europie.
a)W−przyl.Roca (ok. 9 stopni)
b)E−przyl. ujście rzeki Bajdaraty do morza Karskiego (ok.68 stopni)
jaki obliczyć czas miejscowy słoneczny między punktami wysuniętymi najdalej na wschód i zachód
?
29 kwi 14:50
Aneta: ...?
29 kwi 19:27
Aneta: ...
29 kwi 19:42
Aneta: hm..
29 kwi 20:35
tim: 1° = 4 minuty
obrót z ZACHODU na WSCHÓD!
29 kwi 20:37
Aneta: też mam skorzystać z wzorów h=90°−φ+23°27' czy jest jakiś inny wzór?
29 kwi 20:41
tim: Nie. Tu poprostu.
1
O (różnica) = 4 minuty
29 kwi 20:42