ciągi
13LateK: wyznacz wszystkie wartości α (α≠kπ, keC), dla których trzy liczby ctgα, sinα, 16cosα, w
podanej kolejności tworza ciąg geometryczny
29 kwi 16:01
Klara:
Witam

a, b, c −−−− tworzą ciag geom. to b
2 = a*c
wiec ctgα,sinα,
16cosα −−− tworzą ciąg geom
to : sin
2α= ctgα*
16cosα
po przekształceniu równania i przy założ. sinα≠0
mamy:
sin
2α=
cosαsinα*
16cosα
mnożac równanie przez 6*sinα
otrzymamy:
6sin
3α − cos
2α=0 z jedynki tryg. cos
2α= 1 − sin
2α
to 6sin
3α +sin
2α − 1=0
podstaw za sinα= t i rozwiąz równanie
dasz już rade powodzenia!
29 kwi 22:43
Mickej: Już po 10 to Klara przybyła
29 kwi 22:44
Klara: 
29 kwi 22:54