Liczba 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu
bernard: Liczba 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu
W(x) = x4 + ax3 + bx2 +20x−12
Wyznacz a i b. Dla wyznaczonych a i b rozłóż ten wielomian na czynniki
29 kwi 11:19
Mickej: podziel wielomian przez x−2 i wielomian powstały w wyniku dzielenia i reszta z dzielenia ggy
pod x podstawisz 2 ma być =0
29 kwi 11:27
Bogdan:
Postać iloczynowa wielomianu W(x) = x4 + ax3 + bx2 + 20x − 12:
x1 = 2, x2 = 2, x3 = p, x4 = q
W(x) = (x − 2)2 * (x − p) * (x − q) = (x2 − 4x + 4)*(x2 − px − qx + pq) =
= x4 − px3 − qx3 + pqx2 − 4x3 + 4px2 + 4qx2 − 4pqx + 4x2 − 4px − 4qx + 4pq =
= x4 + (−p − q − 4)x3 + (pq + 4p + 4q + 4)x2 + (−4pq − 4p − 4q)x + 4pq.
−12 = 4pq => pq = −3
20 = −4pq − 4p − 4q => pq + p + q = −5 => −3 + p + q = −5 => q = −p − 2
p(−p − 2) = −3 => p2 + 2p − 3 = 0, (p + 3)(p − 1) = 0
p = −3 i q = 1
lub p = 1 i q = −3
a = −p − q − 4 => a = −2
b = pq + 4p + 4q + 4 => b = −7
Ta metoda ma tę zaletę, że od razu wyznaczamy wartości parametrów oraz pozostałe
miejsca zerowe i otrzymujemy:
W(x) = x4 − 2x3 − 7x2 + 20x − 12 oraz W(x) = (x − 2)2(x + 3)(x − 1)
29 kwi 12:07
marcin: boguś zajebiste dzięki
15 wrz 20:09