POMOCY!!!
Aneta: Oblicz kąt padania promieni słonecznych dla punktów wysuniętych najdalej na północ i najdalej
na południe w Europie w dniu 23 czerwca.
punkty:
a) N− przylądek Nordkyn (ok.71 stopni N)
b) S−przyl. Marroqui (ok.36 stopni)
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się to oblicza?
29 kwi 14:18
tim: Kąt padania promieni słonecznych
Kąt padania promieni słonecznych w wybranym punkcie powierzchni Ziemi zależy od czasu
słonecznego, szerokości geograficznej. Przy dokładnym określaniu kąta padania promieni
słonecznych na powierzchnię Ziemi uwzględnić trzeba eliptyczność orbity oraz kształt geoidy.
W momencie górowania dziennego, w wybranych dniach roku kąt padania określają wzory:
* 21 marca i 23 września gdy słońce jest w zenicie nad równikiem obliczamy ze wzoru h=90°−φ
Półkula północna:
* 22 czerwca − h=90°−φ+23°27'
* 22 grudnia − h=90°−(φ+23°27')
Półkula południowa:
* 22 czerwca − h=90°−(φ+23°27')
* 22 grudnia− h=90°−φ+23°27'
gdzie:
* φ − oznacza szerokość geograficzną,
* h − oznacza kąt padania promieni słonecznych na dany punkt φ.
29 kwi 14:22
Aneta: Dziękuje : )
29 kwi 14:29