sposob
radek: Rzucamy trzykrotnie symetryczna kostką szescienna do gry. Oblicz prawdopodobienstwo ze suma
kwadratow liczb wyrzuconych oczek bedzie podzielna przez 3.
chodzi mi o to czy jest jakis sposob na znalezienie zdarzen elementarnych.
bo niby mozna recznie wypisac je ale to tak troche za duzo ich

np.
111 442 122 112 663 336 552
222 244 221 221 366 633 525
666 424 212 121 636 363 255
to wszystkie jakie udalo mi sie zliczyc
29 kwi 10:04
Mickej: 333
444
555
nie wiem trzeba by było pomyśleć nad jakąś zależnością ale coś mi się nie chce
29 kwi 10:07
radek: no tam sie pomylilem zamiast 222 powinno byc 333
ale 555 to juz nie pasuje
29 kwi 10:10
radek: a nie 222 tez pasuje − aa juz wszystko mi sie miesza
29 kwi 10:11
tim: Wszystkie potrójne pasują
3*25
2 = 75/3 = 25
29 kwi 10:11
radek: no racja

ale co z pozostalymi
29 kwi 10:13
Mickej:
takie same można zapisać tak
a2+a2+a2=3a2 a to na bank jest podzielne przez 3
29 kwi 10:13
Mickej: hmmm zastanówmy się nad waszym pomysłem
3
2+5
2+5
2 czy to jest podzielne przez 3

29 kwi 10:16
radek: no nie bo w sumie da 59 5+9=14 a 14 nie jest podzielne przez 3
29 kwi 10:19
Bogdan:
Liczby na ściankach kostek: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Kwadraty tych liczb: 1, 4, 9, 16, 25, 36.
Oblicz prawdopodobieństwo, że suma kwadratów liczb wyrzuconych oczek będzie
podzielna przez 3.
a) trzy liczby są jednakowe, jest 6 zdarzeń:
1 + 1 + 1
4 + 4 + 4
.................
36 + 36 + 36
b) dwie liczby są jednakowe, jest 14 zdarzeń:
1+1+4 4+4+1 9+9+36 16+16+1 25+25+1 36+36+9
1+1+16 4+4+16 16+16+4 25+25+4
1+1+25 4+4+25 16+16+25 25+25+16
c) liczby są różne, są 4 zdarzenia:
1 + 4 + 16
1 + 4 + 25
1 + 16 + 25
4 + 16 + 25
Razem 24 zdarzenia.
| | 24 | | 1 | |
|A| = 24, |Ω| = 63 = 216, P(A) = |
| = |
| |
| | 216 | | 9 | |
29 kwi 13:36
radek: cakiem zgrabne to rozwiazanie, dzieki Bogdan
29 kwi 15:45
Sylwester: Kolega Bogdan źle rozwiązał zadanie, ponieważ poprawna odpowiedź to p(A) = 1/3.
Aby sprawnie rozwiązać zadanie, wystarczy zauważyć, że kwadrat każdej liczby przy dzieleniu
przez 3 daje resztę 0 lub 1. Aby suma trzech kwadratów była podzielna przez 3 mamy dwie
możliwości:
−> wszystkie są podzielne przez 3 mod(0+0+0; 3) = 0
−> żadna nie jest podzielna przez 3 mod(1+1+1; 3) = 0
czyli mamy: 23 + 43 = 72
p(A) = 72/216 = 1/3
29 kwi 08:45