ciagi
Adam: Adam oblicz ile wyrazów ciągu an jest większa od−10 a mniejsza od 60.wyznacz te wyrazy
an=n2−2n−25
29 kwi 08:48
tim: Podpowiem.
Wyznacz jakie n ma dla
n
2 − 2n − 25 = −10 oraz
n
2 − 2n − 25 = 60
Potem zrobisz z tych liczb przedział
29 kwi 09:59
Mickej:
można od razu tak
−10<n2 − 2n − 25 <60 przy czym pamiętaj że n jakie musi być n przy ciągach
29 kwi 10:04
tim: Oj tam
29 kwi 10:05
Adam: ok 1) n1=−3 n2=5
2) n1=~`−8,25 n2=~10,25 i jak to teraz zapisać i wyznaczyć te wyrazy
29 kwi 10:38
Adam: pomocy
29 kwi 11:55
Mickej:
2) n>0
czyli wyraz 1,2,3,4
2)n>0
czyli wyraz 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
29 kwi 11:57