Oblicz
Tomek: Witam, prosze bardzo o pomoc i wytlumaczenie jak to zrobic
Obliczyc:
3* p{a2 +1) = I 3a − 4 I
pozdrawiam
29 kwi 16:56
Tomek: 3* √a2 +1 = I 3a − 4 I
29 kwi 16:57
Mickej: ok pomagam
29 kwi 16:59
Mickej:
Zaczynamy od dziedziny czyli
a2+1≥0 bo wartość pod pierwiastkiem w zbiorze liczb rzeczywistych nie może być ujemna
a2+1≥0 spełnione jest zawsze więc za bardzo nie ma co wyznaczać
dalej korzystamy z takiego cuda żę
|b|=p to
b=p lub b=−p czyli
3a−4=3√a2+1 lub 3a−4=−3√a2+1
dalej chyba wiesz co prawda jeśli nie to podnieś do kwadratu stronami i zobacz co dalej