matematykaszkolna.pl
znajdź parametr a układu równań kuba: x+2y=5 x+2y=a jaki będzie parametr a dla układu sprzecznego, oznaczonego i nieoznaczonego wyniku znam ale nie wiem jak to udowodnić.( jest to układ równań, tylko nie wiem jak zrobić klamrę)
29 kwi 09:55
tim: sprzeczny − jeżeli dwa równanie siebie wykluczają (a∊R\{5}) nieoznaczony − jeżeli dwa równania (zazwyczaj) są identyczne (a∊5) oznaczony − wg mnie tu się nie da
29 kwi 09:57
Bogdan: Są dwa sposoby: Pierwszy sposób Zapisujemy równania w postaci równań kierunkowych prostych. 1. y = a1x + b1 2. y = a2x + b2 Układ jest oznaczony, czyli ma 1 rozwiązanie wtedy, gdy a ≠ 0. Układ jest nieoznaczony, czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań wtedy, gdy a = 0 i b = 0. Układ jest sprzeczny, czyli nie ma rozwiązań wtedy, gdy a = 0 i b ≠ 0. Drugi sposób: 1. a1x + b1y = c1 2. a2x + b2y = c2 Wyznaczamy wyznaczniki układu: W, Wx, Wy. Układ jest oznaczony wtedy, gdy W ≠ 0. Układ jest nieoznaczony wtedy, gdy W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0. Układ jest sprzeczny wtedy, gdy W = 0 i Wx ≠ 0 lub W = 0 i Wy ≠ 0
29 kwi 10:10