znajdź parametr a układu równań
kuba: x+2y=5
x+2y=a
jaki będzie parametr a dla układu sprzecznego, oznaczonego i nieoznaczonego

wyniku znam ale
nie wiem jak to udowodnić.( jest to układ równań, tylko nie wiem jak zrobić klamrę)
29 kwi 09:55
tim: sprzeczny − jeżeli dwa równanie siebie wykluczają (a∊R\{5})
nieoznaczony − jeżeli dwa równania (zazwyczaj) są identyczne (a∊5)
oznaczony − wg mnie tu się nie da
29 kwi 09:57
Bogdan:
Są dwa sposoby:
Pierwszy sposób
Zapisujemy równania w postaci równań kierunkowych prostych.
1. y = a1x + b1
2. y = a2x + b2
Układ jest oznaczony, czyli ma 1 rozwiązanie wtedy, gdy a ≠ 0.
Układ jest nieoznaczony, czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań wtedy, gdy a = 0 i b = 0.
Układ jest sprzeczny, czyli nie ma rozwiązań wtedy, gdy a = 0 i b ≠ 0.
Drugi sposób:
1. a1x + b1y = c1
2. a2x + b2y = c2
Wyznaczamy wyznaczniki układu: W, Wx, Wy.
Układ jest oznaczony wtedy, gdy W ≠ 0.
Układ jest nieoznaczony wtedy, gdy W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0.
Układ jest sprzeczny wtedy, gdy W = 0 i Wx ≠ 0 lub W = 0 i Wy ≠ 0
29 kwi 10:10