matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomian
Karczmar:
Liczby 2, 4x−4, x
3
są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego. oblicz x. Wyszły mi z deka dziwne liczby ( x
1
= 3−
√
5
; x
2
= 3+
√
5
; x
3
= 2 )
29 kwi 06:16
♊:
Mi wyszło x
1/2
= 3 ±
2
√
5
Poza tym reszta jest dobrze.
29 kwi 10:12