matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole trapezu
Paweł:
Pole trapezu jest równe 198 cm2. a stosunek długości jego podstaw jest równy 5:6. Oblicz długość podstaw, jeśli wysokość trapezu jest równa 10 cm. Prosze o obliczenia
29 kwi 13:21
tim:
(a+b) * h
= 198
2
6
5a = 6b → a =
b
5
6
(
b+b) * 10
5
= 198 /*2
2
6
b+b * 10 = 396 /:10
5
6
b+b = 39,6
5
b = 18 Wyliczysz a sam
29 kwi 13:25