prawdopodobieństwo
czarny: Partia towaru składa się ze 100 elementów, wśród których jest 5 wadliwych. Poddano kontroli 50
elementów. Partię przyjmujemy, jeśli wśród kontrolowanych elementów jest nie więcej niż 1
wadliwy. Oblicz prawdopodob. p przyjęcia partii.
29 kwi 11:01
wmboczek:
wybieramy ze 100 elementów 50 P=C(100,50)
w taki sposób, by nie było wadliwego P0=C(95,50)*C(5,0) lub
1 wadliwy P1=C(94,49)*C(5,1)
p=P0/P+P1/P
29 kwi 11:55
czarny: a możesz napisać to trochę bardziej czytelnie

?
29 kwi 12:01
♊: P − przestrzeń probabilistyczna, oznaczana też jako Ω
C − kombinacje bez powtórzeń
liczby w nawiasach oznaczają (n,k) − chyba we wszystkich wzorach stosuje się te 2 litery
29 kwi 12:05
czarny: dzięki
29 kwi 12:07