matematykaszkolna.pl
Bardzo prosze o szybka pomoc w zadaniu... Paula2703: rysunekBłAGAM O POMOC! 1. Przekątna czworokąta ABCD dzieli się na dwa trójkąty prostokątne. Oblicz pole i obwód tego czworokąta (dane na rys.) 2.oblicz pole trapezu równoramiennego o kącie ostrym 60stopni, którego krótsza podstawa ma długość 8 cm, a ramię 4 cm 3.W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej o długości 6cm tworzy z krawędzią podstawy kat 60stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły.
29 kwi 17:21
bumblebee: popraw rysunek emotka i przekatna dzieli ten czworokat a nie sama siebie na 2 trojkatyemotka wykorzystaj np funkcje trygonometryczne
29 kwi 17:28
Paula2703: no tylko ze z maty jestem cienka jak nic. jesli wiesz o co chodzi w tych zadaniach to bardzo prosze o rozwiazanie
29 kwi 17:31
♊: rysunekPaula − zrobiłem rysunek z oznaczeniami boków. Jeśli możesz to powiedz, który kąt ma jaką miarę jaki kąt. Możesz się opsługiwać kolorami − jak na razie doszedłem do tego, że kąt ∡BCD ma miarę 45o i że ∡BAD ma miarę 90o Ta 10 to długość przekątnej, tak ?
29 kwi 17:40
Paula2703: szary ma 60 stopni, a przekątna ma 10. tylko tyle mam podane Jezeli nie jestes w stanie pomoc mi w tym zadaniu to moze tamte 2 ostatnie Bardzo prosze
29 kwi 17:43
Paula2703: wychodzi na to ze kat pomaranczowy ma 60 stopni, zielony i niebieski po 30.
29 kwi 17:46
Tomek: rysunekzad.2 zielona kropka 60o niebieska 30o czerwona linia h 2x=4 (zbudowaliśmy trójkąt równoboczny ) x=2 h już chyba wyliczysz, a wzór na pole to też chyba znasz emotka powodzenia
29 kwi 21:02
Tomek: rysunekzad.3. w podstawie masz kwadrat o boku x niebieska przekątna 6cm czerwona kropka kąt 60o zatem szara kropka to 30o, bo czarna 90o obok masz dobudowane do trójkąta równobocznego H graniastosłupa jest jednocześnie wysokością tr równob. dalej już sobie poradzisz emotka powodzenia
29 kwi 21:12
Paula2703: Tomek w zadaniu 2 pole wynosi 203 a w zadaniu 2 to kompletnie nie rozumiem o co chodzi....emotka Możesz jakoś jaśniej, albo rozwiąż kawałek to potem sobie poradzę
29 kwi 22:10