ostrosłup
Micha;: Długość wysokości ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa długości promienia
okręgu opisanego na podstawie. Pole ściany bocznej tego ostrosłupa wynosi 18√3.
29 kwi 12:47
tim: Ok. Ja próbuję.
29 kwi 12:54
Micha;: ok
29 kwi 12:54
tim:

| | 1 | | 1 | | a√2 | |
r koła opisanego na podstawie = |
| d = |
| a√2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Więc tak.
| | a√2 | |
Zaznaczone na czerwono odcinki mają |
| . |
| | 2 | |
Korzystając z tw. Pitagorasa obliczamy bok zielony (krawędź boczna). <−− są też inne metody
| | a√2 | | a√2 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = l2 |
| | 2 | | 2 | |
a
2 = l
2
a = l
Dalej.
Widzimy, że wszystkie krawędzie ostrosłupa mają a.
Pole ściany bocznej o wymiarach a, a, a = pole trójkąta równobocznego o boku a.
a
2 = 72
a =
√72
Nie wiem co trzeba obliczyć
29 kwi 12:59
Micha;: objętość ostrosłupa

ok Dzięki dalej dam sobie radę:
29 kwi 13:02
tim: Jeszcze poproszę Bogdana, Mickeja lub kogoś innego o sprawdzenie
29 kwi 13:03
Micha;: dobrze jest
29 kwi 13:10