suma ciągu
Poker_Face: Znajdź sumę:
a) wszystkich liczb całkowitych od 0 do 150 włącznie
b) wszystkich liczb parzystych od 0 do 150 włącznie
c) wszystkich liczb nieparzystych od 0 do 150
29 kwi 16:23
tim: Odpowiedz mi :
Jakie to będą ciągi i o jakim wzorze

. Podaj a
1 oraz a
n
29 kwi 16:24
Mickej: no to są ciągi przecież gdzie r=1 lub 2 i tylko do wzoru podstawić
29 kwi 16:25
Poker_Face: ciąg arytmetyczny
29 kwi 16:25
Poker_Face: a jak bedzie w c)
29 kwi 16:30
Poker_Face: moglibyscie mi napisac wzor do b)
29 kwi 16:33
tim: parzyste
0,2,4,6,..
a
n = a
1 + (n − 1) * 2
a
n = 150 = 0 + 2n − 2
150 = 2n − 2 n = 74
29 kwi 16:42
Poker_Face: a jak bedzie wygladac c)?
29 kwi 16:47
tim: Podobnie.
1,3,5,7.
an = 1 + (n − 1) * 2
an = 149 = 1 + 2n − 2 = 2n − 1
149 = 2n − 1 n = 75
W poprzednim poście n = 76 (pomyłka)
29 kwi 16:49
Poker_Face: tylko te zapisy tima są dosyć chaotyczne czy ktos doswiadczony moglby to przejrzyscie napisac

ale dzieki tim za pomoc
29 kwi 16:59