matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.12.2010
Zadania
Odp.
0
jagoda:
Exel Wprowadziłam dane do exela i sporządziłam wykres. Dlaczego przy zmianie danych wykres nie chce
0
Daniello :
Miał bym olbrzymią prośbę do osób pomagających w zrozumieniu zadań na tym forum, a mianowicie chciał bym prosić o rozpisanie jakiegoś schematu jak się rozwiązuje tego typu zadania, bo w
1
ola:
Długość boku kwadratu zwiększono o 10%. O ile procent powiększyło się jego pole?
1
O.:
która z liczb jest większa: 5log
9
2+ 2 log
9
1
4
czy log
9
2
8
Gumijagoda:
Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji kwadratowej fx= − x
2
−3x + 10 w przedziale <−2;3>
3
Zuziaxyz:
Spośród 50 różnych pytań egzaminacyjnych.student, ktory zna odpowiedź na 30 pytań, losuje 3 pytania.Oblicz prawdopodobieństwo, że student zna odpowiedź na co najmniej jedno z
2
gosc:
sa sobie funkcje liniowe g(x)=ax+b i f(x)=bx+a g−rosnaca f−malejaca a)wyznacz wspolrzedne punktu przeciecia tych wykresow
4
Gumijagoda:
Określ dziedzinę funkcji fx=
√
x
2
+4x+5
1
Basia:
4
(
)
−
1
/
2
7
0
CJ:
NIKT MI NIE POMOZE
4
ola:
1) Wyznacz miarę kąta wewnętrznego ośmiokąta foremnego. 2)Oblicz liczbę przekątnych dwunastokąta wypukłego.Podaj ,które wielokąty mają tę samą liczbę
4
Gumijagoda:
Rozwiąż nierównośc (x+2)
2
<(x+2) (3x−4)
6
CJ:
Znajdz pierwiastki wielomianu W(x) i okresl ich krotnosc: a) W(x)=(x+2)(x−4)
2
(x−5)
3
1
ola:
Oblicz liczbę przekątnych dwunastokąta wypukłego .Podaj ,które wielokąty mają tę samą liczbę boków ,co przekątnych .
1
ola:
Wyznacz marę kąta wewnętrznego ośmiokąta foremnego .
2
ola:
Czy w trapez równoramienny o podstawach 12 cm. i 24 cm. oraz ramieniu 18 cm. można wpisać okrąg ?Odpowiedź uzasadnij .
0
ola:
oblicz pole równoległoboku ABCD ,w którym przekątne o długościach 10 i 12 tworzą z jednym z boków kąty o miarach stopni i 70 stopni.
2
ola:
Na okręgu o promieniu 7 cm. opisano trapez równoramienny o krótszej podstawie długości 12 cm.Oblicz: a)pole trapezu b)długości jego ramion
12
ola:
Jeden z kątów trapezu prostokątnego ma miarę 120 stopni .Krótsza podstawa ma długość 4,a dłuższe ramie jest równe 6.Oblicz pole trapezu.
6
bart:
wspolczynniki a,b,c,d wielomianu W(x)=ax
3
−bx
2
−cx+d tworza ciag arytmetyczny o roznicy r. wykaz, ze jezeli ar>0, to wielomian ma trzy miejsca zerowe
3
Artur:
Proszę o pomoc.
4
Gumijagoda:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych wynosi 1085. Znajdź te liczby
2
Tor:
Jak rozwiązać ten układ rownan
2
Gumijagoda:
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punk A=(−1;2). Współśrodkowego z okręgiem o równaniu x
2
+y
2
+6x+2y+6=0
30
nicniekapuje:
2x+5y=9 3x−4y=2
13
bart:
Dziedziną D funkcji f jest zbior licz trzycyfrowych niepodzielnych przez 10. Funkcja f kazdej liczbie n∊D przyporzadkowuje liczbe trzycyfrowa, ktora powstaje przez zapisanie cyfr liczby n
13
john:
ciąg(x−2,x+3,6x+2...) jest nieskonczonym ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich. Oblicz
S
1
9
1
iloraz tego ciągu i uzasadnij ,ze
<
,gdzie S
n
oznacza sumę n początkowych
S
2
0
4
wyrazów tego ciągu.
4
Ambasador:
Witam mam problem z wyznaczeniem całki. w pierwszej kolejności korzystam ze wzoru na całkowanie przez części
4
ilak:
f(x)= a
x
ile wynosi 'a' jezeli do f(x) nalezy punkt A(2,3)
3
john:
Przy dzieleniu wielomianu W(x) przez dwumian (x−1) otrzymujemy iloraz Q(x) = 8x
2
+4x−14 oraz resztę R(x) =−5 .Oblicz pierwiastki wielomianu W(x)
7
Ambasador:
jakim sposobem mogę wyznaczyć taką całkę nieoznaczoną ?
0
daniel:
POMÓŻCIE
!
12
bart:
mam 100 m liny.. chce utworzyc z tego jak najwiekszy obszar w ksztalcie prostokata.. jakie wymiary?
7
Wierzba:
Dany jest ciąg ( sinx, cos
2
x, 1). Wyznacz wszystkie wartości xE<0, 2pi>, dla których ten ciąg jest arytmetyczny.
31
kasia :):
jak wyznaczyć największa i najmniejsza wartość funkcji f=e
x−2
−x w przedziale [−1,3]
5
Angela19:
Andrzej Kielbasa Rozwiaz rownanie:
2
gosc:
f(x)=(2−a)x+3 a g(x)=−0,75x+6 wyznacz a dla ktorego oba wykresy przcinaja os OX w tym samym punkcie
7
agata:
5
1
gosc:
jezeli funkcja kwadratowa przecina os OY w punkcie np 5 to c=5?
3
gruszka:
Za 5 kg jablek i 4 kg gruszek zaplacono 22 zl. Gdyby kupiono 4 kg jablek i 5 kg gruszek, zaplaconoby 23 zl. Jaka byla cena jablek, a jaka gruszek?
6
zenon:
:::rysunek::: Pole zacieniowanej figury jest równe 1. Oblicz pole kwadratu ABCD
7
maka:
1
√
2
−1
√
5
−2
√
5
+2
1
kamaa:
Ustal wartość parametru m dla którego podane okręgi są; a) styczne zewnętrznie b) styczne wewnętrznie. s1 (0,m) r1=m+1 s2 (−2m,1) r2=3
5
bart:
miejscami zerowymi funkcji kwadratowej sa liczby −6 i 1. oblicz
3*f(94)
f(−24)
8
ijac:
Jak wygląda taka funkcja f(x)=sin(cosx)
?
2
;)):
4m
2
+1−2m+m
2
=m
2
+8m+16 4m
2
+1−2m+m
2
=m
2
−4m+4
9
ijac:
Jak rozwiązać takie coś: x+
√
1+x
2
−1 < 0 ?
11
zenon:
W urnie znajdują sie kule białe i czarne. Kul białych jest o 3 więcej niż czarnych. Losujemy z urny dwie kule. Prawdopodobieństwo wylosowania kul różnokolorowych jest równe
20
39
. Ile
1
Kaska:
Zbadaj zbieżność szeregu: wszystkie szeregi
∞
oraz n=1
0
ola:
tor lotu pocisku moździeżowego jest zwykle torem paraboli.Wystrzelony w punkcie A(0;0) spadł w punkcie B (10;0) tzn w odległości 10m. Tor lotu osiągnął maksymalną wysokość 5m.
2
Martaaa:
zad.1. Narysuj proste o róenaniach:
5
Marek:
Korzystając z tw. o ciągu monotonicznym i ograniczonym uzasadnić, ze podane ciągi są zbieżne, a następnie wyznaczyć ich granice. Proszę bardzo o pomoc. Nie mam zielonego pojęcia jak to
7
tlik:
Wdzięczny będę za rozwiązanie.
8
agata:
−1
7
rovni:
8x
3
−12mx
2
+6m
2
x −m
3
wykaz ze jezeli mozna skrócić wyrazenie wymierne
, to dla x ≠
x −m
0 jes ono równe 8x
2
0
aga:
Firma produkuje narty 3 typow. Koszt wykonania 1pary nart wynosi odpowienio :300zl, 400zl, 500zl. Z badania rynku wynika, że popyt na poszczególne typy nart jest równy i wynosi
3
ola:
na wyprawę w góry grupa 6 przyjaciół przygotowała zapas żywności wystarczający na 4 dni wycieczki. Wdniu wymarszu niespodziewanie do tej grupy dołączyły 2 osoby i wszyscy wyruszli
4
ola:
grupa 4 emerytów i 5 emerytek idzie gesiego szlakiem. Na ile sposobów można ich ustawić tak aby szli na przemian emerytka emeryt emerytka emeryt...
5
ola:
:::rysunek::: jesli kąt między styczną do okręgu a pkt A i cięciwą AB ma miarę 20
o
to miara kąta środkowego
4
ola:
suma wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 3 jest równa: a) 1683
2
ola:
dany jest ciąg geomeetryczny w którym a
2
= 5 a a
6
=80. Wyraz ogólny tego ciągu może mieć postać:
4
ola:
dane są 3 liczby: log
1
/
6
3/4; log
1
/
6
√
3
; log
1
/
6
1. Prawdą jest że: a) największa z nic to log
1
/
6
√
3
;
6
radek:
hej mam takie równanie i nie wiem czy dobry mam wynik a odp nie ma w podr,,,,
13
Kozack:
5 * (2 * 2) − 1 + (18 +15 −7) −2 = 123
8
ijac:
n
3
n+2
4
<
; n ∊ ℕ
ustaliłem, że n ≥ 3
6
bart:
:::rysunek::: macie tu f(x). Narysujcie mi prosze −f(−x)
14
bart:
funkcja f(x)=x
2
−4x rosnie w przedziale? wiem, że <2,
∞
) ale jak to udowodnic
1
kasia:
32
1
/
5
= 243
−
1
/
5
=
23
Maja:
x
2
x
. Jaka będzie dziedzina funkcji?
11
Janek333:
Pasażer pociągu, jadącego z prędkością 36km/h, widzi w odstępie czasu 60s sąsiedni pociąg o długości 600m, jadący równolegle do pierwszego w tym samym kierunku. Jaka jest prędkość
1
grusza:
f(x)=−2+4 dla jakiej wartosci y−funkcja przyjmuje wartosci ujemne
2
duch:
wyznacz zbiór watrosci (x−3)(x−1)≤0
15
Trivial:
Udowodnij bez reguły de l'Hospitala, że:
1
Natalia:
Wyznacz wielomian pierwszego stopnia, jeśli jego miejscem zerowym jest −4, a wykres przecina oś OY w punkcie P=(0,3)
2
Natalia:
:::rysunek::: rożłóżcie na czynniki ten wielomian plisss
3
tlik:
:::rysunek::: Witam
2
karolina:
15
2
x
+