wyrazenie wymierne
rovni: | | 8x3 −12mx2 +6m2x −m3 | |
wykaz ze jezeli mozna skrócić wyrazenie wymierne |
| , to dla x ≠ |
| | x −m | |
0 jes ono równe 8x
2
27 gru 16:36
rovni: pomoże ktoś?
27 gru 19:04
bart: (2x−m)3x−m
27 gru 19:10
Godzio:
f(m) = 0 ⇒ 8m
3 − 12m
3 + 6m
3 − m
3 = 0 ⇒ m = 0
27 gru 19:10
bart: troche nie czaje o co chodzi ale moze to ci pomoze
27 gru 19:11
rovni: a dlaczego liczysz f(m)=0
27 gru 19:20
Godzio:
skoro się skróci to licznik musi być postaci: (x − m)( .... )
a jest tak wtedy gdy f(m) = 0
(x − m)( ... ) = (m − m)( ... ) = 0
27 gru 19:25
rovni: dzieki
27 gru 19:29