| 1 | ||
du= 2x v=− | e−2x | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
x2 * (− | e−2x) − ∫− | e−2x * 2x = | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
x2 * (− | e−2x) + ∫e−2x * x = | |
| 2 |
| 1 | ||
du=dx dv=− | e−2x | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
− | e−2x *x − ∫e−2x = − | e−2x *x − e−2x | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
x2 * (− | e−2x) −(− | e−2x *x − e−2x) | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
− | e−2xx − ∫e−2xdx = − | e−2xx − e−2x | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
− | e−2xx − ∫e−2xdx = − | e−2xx + | e−2x | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
x2 (− | e−2x * x2 + | e−2x * x − − | e−2x | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
[− | e−2x ( x2 + x −1 ) ] = | |
| 2 |
| 1 | 5 | |||
a powinno wyjść − | e 2 + | e4 | ||
| 4 | 4 |
jeszcze bym miała pytanie do tego zadania
π
∫ xsinx dx
−π
przez części wychodzi mi coś takiego
−xcosx + sinx
−πcosπ + sinπ − ( −πcosπ − sinπ) = −πcosπ + sinπ + πcosπ + sinπ=
sinπ=0
cosπ = −1
= π − π ?
... = −π*(−1) −(−(−π)*(−1)) = π + π = 2π.