| 1 | ||
Podstawienie: x2 = t, 2xdx = dt ⇒ xdx = | dt | |
| 2 |
| 1 | |
∫ et dt = ... | |
| 2 |
| 1 | ||
2xdx = dt → | x chyba ? a brzydko mówiąc x nie ma w tej funkcji występuje tylko dx | |
| 2 |
| 1 | ||
4dx=dt ⇒ | dt i tutaj jest sama liczba "4" | |
| 4 |
Dziękuje za pomoc bo na pewno ma pan racje
| 1 | 1 | 1 | |||
∫ et dt = | et + C = | ex2 + C | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
Sprawdzenie: ( | ex2 + C)' = | ex2*2x = xex2, zgadza się. | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
Podstawienie: 4x + 2 = t, 4dx = dt ⇒ dx = | dt | |
| 4 |
| 1 | 1 | t4/3 | 1 | 3 | |||||||||||||||
A = | ∫ t1/3 dt = | * | + C = | * | *t 3√t + C = | ||||||||||||||
| 4 | 4 |
| 4 | 4 |
| 3 | ||
= | (4x + 2) 3√4x + 2 + C | |
| 16 |
| 3 | 3 | |||
Sprawdzenie: ( | (4x + 2) 3√4x + 2 + C)' = ( | 3√(4x + 2)4 + C)' = | ||
| 16 | 16 |
| 3 | 3 | 4 | ||||
= ( | (4x + 2)4/3)' = | * | (4x + 2)1/3*4 = | |||
| 16 | 16 | 3 |