usun niwewymiernosc z mianownika
maka:
Poprosze o wyjasnienie dla blondynki ktora mature robila dawno, dawno temu
27 gru 17:42
bart: pierwsye pomnoy √2+1√2+1 a drugie √5−2√5−2
27 gru 17:44
bart: nienawidze tego

√2−1/
√2−1 i
√5−2/
√5−2
27 gru 17:45
maka: czy winik pierwszego zadania wynosi
√2+1 czy cos pomylilam?
podkreslam jeszcze raz, ze mature robilam wieki temu, tak wiec i te zadania rozwiazywalam wieki
temu. postepujaca skleroza uniemozliwia mi logiczne myslenie
27 gru 17:53
Godzio:
ok, √2 + 1
27 gru 17:54
27 gru 17:56
Godzio:
| √5 − 2 | | √5 − 2 | | (√5 − 2)2 | |
| * |
| = |
| = |
| √5 + 2 | | √5 − 2 | | √52 − 22 | |
| | 5 − 4√5 + 4 | | 9 − 4√5 | |
= |
| = |
| = 9 − 4√5 |
| | 5 − 4 | | 1 | |
27 gru 17:58
27 gru 18:03