ile to wyjdzie bo juz nie wiem sam
Kozack: 5 * (2 * 2) − 1 + (18 +15 −7) −2 = 123
27 gru 15:34
bart: 43
27 gru 15:44
Kozack: ale 5 razy to w nawiasie chyba i wyjdzie ze 10*10 − 1 czyli 99 czy nie?
27 gru 15:56
bart: 5*4 to 20
27 gru 15:59
bart: czemu robisz (5*2)(5*2)

?
27 gru 16:01
Kozack: no wiem i bedzie 19 +26 −2 = 43 ale nie wiem cz to 100 % dobrze jest
27 gru 16:02
bart: no jest dobrze na pewno
27 gru 16:03
Bogdan:
5*4 − 1 + 26 − 2 =
27 gru 16:07
bart: no 43

!
27 gru 16:08
Kozack: kiedys mialem takie zadanie ale tu nie wiem jak to zapisac , ale sproboje
pierwiestek z 2 razy ( pierwiastek z 32 − pierwiastek z 40,5 + pierwiastek z 0,5) i i to
wszystko razy 2 i wyszlo 8 −9 +1 i dlaczego tu przez 2 wszystko sie mnozy to co w nawiasie a w
przykladnie wyzej nie?
27 gru 16:11
bart: bo tam w nawiasie miales dodawanie i odejmowanie a w tym przykladzie masz mnozenie
27 gru 16:14
bart: a*(b*c) =a*b*c
a*(b+c)=a*b + a*c
27 gru 16:15
Kozack: a no fakt dzieki wszystkim
27 gru 16:16
Kozack: bo był teleturniej rano z takim działaniem i trzeba było dać wynik no i ludzie mowili ze 43 ,
mi tez wychodziło że 43 ale jak to źle było to myślałem że 123

na końcu okazało się , że
wyszło 403 bo obok byly jakieś ludziki które oznaczały liczby rzymskie i je też trzeba było
dodać xd
27 gru 16:23