pomoc
john: ciąg(x−2,x+3,6x+2...) jest nieskonczonym ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich. Oblicz
| | S19 | | 1 | |
iloraz tego ciągu i uzasadnij ,ze |
| < |
| ,gdzie Sn oznacza sumę n początkowych |
| | S20 | | 4 | |
wyrazów tego ciągu.
Wiec:
(x+3)
2=(x−3)((6x+2)
√Δ=28
x1=5
x2= −3/5 −−−−odrzucamy
| | 1−qn | |
S19= a1 * |
| −−−tylko co jest w naszym przypadku tym a1 ? |
| | 1−q | |
dzieki za pomoc
27 gru 19:54
bart: (x−2)(6x+2) no nie?
27 gru 19:58
bart: a1=5−2=3
27 gru 20:00
bart: albo w tresci sie pomysliles albo w rozw.. ma by x−3 zamiast x−2 tak?
27 gru 20:01
john: | | s19 | | 1 | |
Ciag (x−3,x+3,6x+2...) teraz jest ok .... |
| < |
| |
| | S20 | | 4 | |
27 gru 20:05
bart: mi tam wychodzi 1/4=1/4
27 gru 20:15
bart: no czyli a1=2
27 gru 20:18
john: hm. a to skąd wiadomo ,ze a1=2
27 gru 20:58
john: ?
27 gru 20:59
bart: pierwszy wyraz ciagu x−3 a wyliczyles przeciez ze x=5
27 gru 21:07
Godzio:
Coś jest jednak nie tak, nieskończony ciąg geometryczny ma to do siebie że |q| < 1 co oznacza
że
| | x + 3 | | 8 | |
x ≠ 5 bo |
| = |
| > 1 |
| | x − 2 | | 3 | |
27 gru 21:14
Trivial: A co jest nie tak, jeśli |q| > 1? nie może być nieskończony?
27 gru 21:15
Godzio:
W sumie może

ale to tak coś do niego nie pasuje
27 gru 21:17
Godzio:
Powinno być x − 3 zapewne, wtedy
q = 4
4 − 4
20 > 1 − 4
20
4 > 1
27 gru 21:28