Przekształcenie wykresu.
tlik: Wdzięczny będę za rozwiązanie.
Wyznacz wzór funkcji g otrzymanej w wyniku przekształcenia wykresu funkcji f.
g (x): przesunięcie o wektor [3, −5], a nastepnie symetria względem osi OX
27 gru 16:37
tlik: odświeżam
27 gru 17:05
Trivial: g(x) → T[3, −5] → symetria OX → f(x)
f(x) → symetria OX → T[−3, 5] → g(x).
27 gru 17:12
tlik: | | −1 | |
Ostateczny wzór, to |
| |
| | 2x + 1 | |
ale nie pojmuje dlaczego w liczniku jest −1.
27 gru 17:22
Jack:
| | (2x+7)5+1 | | 1 | |
f(x) mozna zapisac jako |
| =5+ |
| .
|
| | 2x+7 | | 2x+7 | |
Teraz zamiast x wstaw (x−3) a wszystko jeszcze przesuń w dół o 5 (czyli odejmij od wszystkiego
5).
27 gru 17:40
Trivial: Sorry, myślałem, że funkcja g(x) po przekształceniach ma dać f(x). Trochę ci zamotałem...
f(x) → T[3, −5] → S
Ox → g(x)
Translacja:
każdy x zastępujemy x − 3
do całości dodajemy −5
S
Ox
dajemy minus przed całym wyrażeniem.
Trzeba jeszcze zauważyć, że:
| 10x + 6 | | 5(2x + 1) + 1 | | 1 | |
| = |
| = 5 + |
| |
| 2x + 1 | | 2x + 1 | | 2x+1 | |
27 gru 17:44
tlik: Dzięki wielkie. Ostatnie zadanie za zbioru zamknięte. Pozdrawiam.
27 gru 18:15
Trivial:
27 gru 18:16