Najwieksza i najmniejsza wartośc funkcji w przedziale
kasia :): jak wyznaczyć największa i najmniejsza wartość funkcji f=e
x−2−x w przedziale [−1,3]

27 gru 18:22
bart: pochodna
27 gru 18:25
Trivial: Zauważamy, że: f − jest klasy C−nieskończoność w R
Policzyć f(−1) i f(3).
Trzeba policzyć pochodną → sprawdzić gdzie funkcja rośnie.
Sprawdzić gdzie są ekstrema, wybrać te, które mieszczą się w przedziale [−1, 3] policzyć dla
nich wartość
potem wszystko porównać.
27 gru 18:25
kasia :): Ale pochodna z ex to ex
27 gru 18:26
bart: no widzisz jak latwo
27 gru 18:27
Trivial: f(x) = ex−2 − x
f'(x) = ex−2 − 1 −− sprawdź kiedy jest to równe 0.
27 gru 18:27
bart: kiedy x=2 nie?
27 gru 18:28
Trivial: tak.
27 gru 18:28
kasia :): podstawiłam za x wartośc −1 i wyszło mi ze y=e−3+1
27 gru 18:29
kasia :): Ale jak wygląda wykres e
−3?
27 gru 18:29
Trivial: no to dobrze ci wyszło.
27 gru 18:29
Trivial: to linia prosta.
27 gru 18:30
Trivial: Nie potrzebny ci wykres, masz na końcu tylko porównać, która z liczb jest najmniejsza a która
największa.
27 gru 18:31
bart: no i ta 2 to bedzie maksimum czy jak?
27 gru 18:31
kasia :): drugi wynik to y=e−3 bo w potędze jest 3−2 to jest jeden, wiec sie nie pisze i co dalej przez 3
na Y przechodzi ta prosta?
27 gru 18:32
Trivial: f(−1) = e
−3 +1
f(3) = e − 3
I teraz liczymy wartość naszego ekstremum (minimum albo maksimum):
f(2) = e
0 − 2 = −1
Sprawdź która wartość jest największa, a która najmniejsza i tyle.
27 gru 18:34
kasia :): Skąd sie wzieła 2
27 gru 18:36
Trivial: podpowiedź: e ≈ 2.71
27 gru 18:36
Trivial: Wyliczyliśmy przedtem?
27 gru 18:36
bart: pochodna przyrownaj do 0..
27 gru 18:36
kasia :): okej rozumiem

wiec jak mam doczynienia z e w funkcji to ta 2 jest wazna i licze dla niej
wartość i wyszlo −1, a które wyniki porównuje? podstawiam 2 za ta funkcje y=e−3?
27 gru 18:38
kasia :): Raju mam takie zadnaia miec na egz. a wogole nie robilismy czegos podobnego
27 gru 18:39
Trivial: Niestety nie rozumiem pytania.
27 gru 18:39
kasia :): nie wiem co mam porownać, i czemu nie mozna zaokraglić 2,71 do 3
27 gru 18:42
Trivial: Możesz sobie zaokrąglić do 3, czemu nie.

tylko że nie zawsze będzie to działać.
27 gru 18:43
Trivial: a porównać masz te wartości:
e−3 + 1; e − 3; −1
27 gru 18:44
kasia :): aha, inny przyklad mialam z funkcją 2x3−8x+1 obliczylam podstawiajac wartosci −4 i 3 z
przedziału i wyszło mi jakies −95 i 29 wiec w tej funkcji latwo sie liczy te wartości, czy mam
cos jeszcze obliczyć?
27 gru 18:45
Trivial: rozumiem że przedział to [−4, 3]
Musisz policzyć pochodną:
f'(x) = 6x
2 − 8 i przyrównać do zera
wyjdą jakieś iksy i sprawdzamy czy mieszczą się w przedziale [−4, 3]
jeśli tak, to musimy policzyć dla nich wartość
jeśli nie, to mamy spokój.
potem wszystko porównujemy i już.
27 gru 18:48
kasia :): Aha, najpierw pochodna myslałam, ze podstawiam dana liczbe z przedziału pod x.
27 gru 18:51
kasia :): Podsumowujac przy takiego rodzaju funkacjach liczymy pochodna i przyrównujemy ja do zera i
liczymy wartosci sprawdzamy, która jest najwyzsza i najnizsza i czy sie mieszcza w przedziale,
tak?
27 gru 18:53
Trivial: Podsumowując to:
Mamy funkcję f(x) i przedział [a, b].
Liczymy f(a) i f(b).
Liczymy pochodną f(x) i przyrównujemy do zera − wyjdą rozwiązania (albo i nie).

Powiedzmy:
x
1, x
2 itd.
Sprawdzamy czy x
1, x
2, ... mieszczą się w przedziale [a, b]
Jeśli tak to liczymy f(x
1), f(x
2) itd. (dla tych, które spełniają).
Gdy już mamy to wszystko porównujemy:
f(a), f(b), f(x
1), f(x
2) ... i szukamy wartości najmniejszej i największej.
Koniec.
27 gru 18:56
kasia :): Aha, bardzo pomogliście mi to zrozumieć


Pozwole sobie tutaj umiscic kolejne zadanie mam obliczyc pole obszaru ograniczone funkcjami
y=ln x , y=1 i y=e
3
27 gru 18:58