Granice.
Trivial: Udowodnij bez reguły de l'Hospitala, że:
x→0
Próbowałem podstawiać z = a
x − 1 potem wyliczałem x, itd., ale nic nie wychodziło. Proszę o
pomoc.
27 gru 11:56
Trivial: Odświeżam.
27 gru 14:22
Trivial: Zadanie ciągle nie rozwiązane.
27 gru 16:38
Trivial: . ;s
27 gru 17:54
Trivial: Ktoś w ogóle próbował?
27 gru 17:59
Jack:
taaak, próbowałem
27 gru 18:03
Amaz:
Na ćwiczeniach, prowadzący kiedyś pokazywał, ale oczywiście tego nie zapisałem −−
27 gru 18:34
Trivial: up. ;s
27 gru 20:00
Godzio:
z = a
x − 1
z + 1 = a
x
log
a(z + 1) = x
| z | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| loga(z + 1) | | | | loga(z + 1)1/z | |
To (z + 1)
1/z przypadkiem nie dąży do e ?
27 gru 20:48
Trivial: Dąży. Rozwiązanie było trywialne. Dzięki.
27 gru 20:51
Godzio:
Pomogłem

? bo w sumie to do tej postaci doszedłem a dalej to podpasowałem bo raczej bym nie
wiedział że to dąży do e
27 gru 20:53
Trivial: e jest postaci:
e := lim
f(x)→0(1 + f(x))
1/f(x)
czyli jeden plus coś, co dąży do zera i to wszystko do potęgi 1 przez to coś, co dąży do zera.
27 gru 20:55
Trivial: Teraz zmieniamy tylko podstawę logarytmu i wychodzi.
27 gru 20:56
Godzio:
| | 1 | |
a tego nie wiedziałem  , ja znam tylko (1 + |
| )f(x) |
| | f(x) | |
27 gru 20:56
Trivial: | | 1 | |
te definicje są równoważne. U ciebie f(x) → ∞  czyli |
| → 0. |
| | f(x) | |
27 gru 20:57
Godzio:
Teraz będę wiedział
27 gru 21:06