Pomoc przy zadanku z pociągami.
Janek333: Pasażer pociągu, jadącego z prędkością 36km/h, widzi w odstępie czasu 60s sąsiedni pociąg o
długości 600m, jadący równolegle do pierwszego w tym samym kierunku. Jaka jest prędkość
drugiego pociągu? Prze jaki czas pasażer drugiego pociągu widzi pierwszy pociąg o długości 900
m?
Czy mógłby ktoś zapodać jakiś pomysł na to zadanko? Bo nie wiem jak się za to zabrać
27 gru 12:37
Trivial:

Dane:
s = 600m
t = 60s
u = 36 km/h
Skorzystaj z transformacji Galileusza (wektorowo):
u = v + u'
u − prędkość wolniejszego pociągu (pierwszego).
u' − prędkość wolniejszego pociągu względem szybszego.
v − prędkość szybszego pociągu (drugiego).
Jako, że problem jest jednowymiarowy opuszczamy wektory:
u = v − u'
v = u + u'
obliczamy prędkość względną u'
Wstawiamy do wzoru:
I już mamy wynik.
| | 10*11000km | |
v = 36 km/h + 10 m/s = 36 km/h + |
| = 36km/h + 36km/h = 72 km/h. |
| | 13600s | |
Mam nadzieję, że dobrze.
27 gru 13:08
Marcin W: v2=? prędkość 2 pociągu
s=600m
t=60s
27 gru 13:09
Janek333: Dzięki bardzo

zaraz to wszystko przestudiuję
27 gru 13:11
Marcin W: | | m | | m | | m | |
predkosc względna obu pociągów to 20 |
| −10 |
| =10 |
| zatem 900 m będzie w czasie 90 |
| | s | | s | | s | |
sekund.
27 gru 13:13
Trivial: A tak na marginesie:
W zadaniu nie ma mowy o tym, który pociąg jedzie szybciej. Równie dobrze to pierwszy mógł
jechać szybciej. Wtedy zamiast:
v = u + u'
będzie:
v = u − u'
Wychodzi v = 0, czyli pociąg stoi.
27 gru 13:34
Marcin W: w zadaniu jest napisane "... widzi w odstępie czasu 60s sąsiedni pociąg o długości 600m,
jadący równolegle..." co wg mnie oznacza ze drugi pociąg nie stoi.
27 gru 13:47
Trivial: Tak, ale wiadomo to dopiero po obliczeniach. Jeśli prędkość względna byłaby inna to rozwiązania
byłyby dwa (chyba, że wyszłoby ujemne −− jechałby w przeciwnym kierunku).
27 gru 13:48
Marcin W: Tak czy siak twoja odp 72 km/h nie jest wg mnie poprawna
27 gru 13:50
Trivial: Czemu?
20 m/s = 72 km/h.
27 gru 13:54
Marcin W: a fakt nie spojrzałem na jednostki

wybacz W takim razie nie ma o czym deliberowac

rozwiązane

Pozdrawiam
27 gru 13:55
Trivial:
27 gru 13:56