itp.;):):)
ola: 1) Wyznacz miarę kąta wewnętrznego ośmiokąta foremnego.
2)Oblicz liczbę przekątnych dwunastokąta wypukłego.Podaj ,które wielokąty mają tę samą liczbę
boków , co przekątnych .
27 gru 21:55
zenon: 1) (n−2)*180 stopni − suma katow wewnetrznych wielokata foremnego gdzie n to liczba
wierzcholkow
wiec
(8−2)*180= 1080
1080\8=135 stopni
a co do drugiego to musze sie chwile zastanowic
27 gru 22:05
ola:
27 gru 22:08
zenon: | | n(n−3) | |
w 2 liczba przekatnych to |
| a co do drugiej czesci zadania to tez musze chwile |
| | 2 | |
pomyslec
27 gru 22:11
Eta:
Ilość przekątnych wielokąta wypukłego wyznaczamy ze wzoru
n −−− ilość boków wielokąta
podstaw za n= 12 i dokończ zadanie.........
jeżeli d=n to:
n( n−3)= 2n /:n
n−3= 2 => n= 5
takim wielokątem, który ma tę samą liczbę przekątnych i boków
jest..... pieciokąt wypukły
27 gru 22:12