Dziedzina
Maja: x2x. Jaka będzie dziedzina funkcji?
27 gru 14:02
Godzio:
D = R
27 gru 14:03
Trivial: x > 0.
27 gru 14:03
Godzio:
Jednak nie
| | 1 | | 1 | |
ale np. − |
| to spełnia aczkolwiek − |
| to już średnio |
| | 2 | | 4 | |
27 gru 14:05
Trivial:
27 gru 14:06
Maja: to jak wreszcie?
27 gru 14:07
Trivial: x > 0.
27 gru 14:07
Godzio:
| | 1 | |
no ale − |
| pasuje to dlaczego źle ? |
| | 2 | |
27 gru 14:08
Trivial: Bo nie można jednoznacznie określić tej funkcji dla x < 0. Wyszłoby pewnie nieskończenie wiele
przedziałów, a to nas nie urządza.
27 gru 14:09
Trivial: Można również zapisać:
x
x = e
xlnx, a to działa tylko jeśli x > 0. Nie znam dobrego uzasadnienia, dla mnie też to
zawsze było zagadką.
27 gru 14:11
Godzio:
A to nie wystarczyłoby wywalić ujemnych ułamków o mianowniku parzystym ?
| | 1 | |
D = R − { (− |
| ) dla n ≥ 2 } coś takiego ? bo to chyba dla nich funkcja nie jest określona |
| | 2n | |
27 gru 14:12
Maja: Racja
27 gru 14:13
Trivial: Obawiam się, że nie. Na lekcji też mnie to zszokowało, więc zapamiętałem. A uzasadnienia nie
znam.
27 gru 14:13
Godzio:
No to dobra niech będzie, a tak w ogóle studiujesz matematykę ?
27 gru 14:14
Trivial: Nie jestem pewny mojego rozwiązania, żeby nie było!
Studiuję informatykę.
27 gru 14:15
Maja: bo lnx>0
27 gru 14:15
Godzio:
aha
27 gru 14:16
Trivial:
27 gru 14:16
Marcin W: Wiele rzeczy jest dyskusyjnych i na ogół unika się w podręcznikach sytuacji dwuznacznych.
Funkcja potęgowa o wykładniku nie będącym liczbą naturalną jest w szkole na ogół określana
dla dodatnich wartości argumentu. Kalkulatory podaja np. P3{−8}=−2 a juz programy kpmputerowe
róznie. Ksiązki róznie podaja tez dzidzine dla pierwiastkow trzeciego stopnia czasem dla
liczb R (np. Nowa Era) a czasem tylko dla R
+. Niuanse po prostu na maturze unika sie takich
sytuacji żeby uczen wiedzial co zrobić

albo takie coś
3√−8=(−8)
13=(−8)
26=((−8)
2)
16=64
16=2 ?!
27 gru 14:26
Trivial: Z pierwiastkami trzeba uważać.
Tak samo jak:
1 =
√1 =
√1*1 =
√(−1)*(−1) =
√−1*
√−1 = i*i = i
2 = −1.
27 gru 14:31
Marcin W: No w szkole średniej każdy uczeń zaneguje istnienie
√−1 
w twoim przekształceniu nie mówiąc
o liczbach zespolonych o których nie mówi sie programowo nic na tym etapie nauki.
27 gru 14:33
Marcin W: Ps no może nie każdy uczeń zaneguje hehe
27 gru 14:34
Trivial: Na studiach można się dowiedzieć wielu innych ciekawych rzeczy. Na przykład ujemna delta to
wcale nie koniec obliczeń.
27 gru 14:36
Marcin W: W średniej też liczą przy ujemnej delcie pierwiastki hehehe "zdolni" inaczej

Na studiach to
inna para kaloszy.
27 gru 14:38