Oblicz liczbe kul w urnie
zenon: W urnie znajdują sie kule białe i czarne. Kul białych jest o 3 więcej niż czarnych. Losujemy z
urny dwie kule. Prawdopodobieństwo wylosowania kul różnokolorowych jest równe 2039. Ile
kul czarnych znajduje się w urnie, jeżeli wiadomo, że wszystkich kul jest więcej niż 20?
27 gru 16:53
bart: 2((n+3)n)(2n+3)(2n+2)=2039
27 gru 16:59
bart: wrrr! 2[(n+3)n / (2n+3)(2n+2)] = 20/39
27 gru 17:00
bart: na koncu powinno wyjsc n2−17n+60=0 √Δ=7 n=5/12 5−NSWZ
x=2n+3=2*12+3=27
27 gru 17:01
zenon: dzieki za pomoc, zaraz sprawdze czy tak mi wyjdzie, ogolnie problemu z matma nie mam ale
trafilo mi sie zadanie
27 gru 17:03
zenon: a skrot NSWZ to wlasciwie co oznacza?
27 gru 17:11
bart: Nie spelnia warunkow zadania , bo jak pod n podstawisz 5 to wychodzi 13 czyli za malo
27 gru 17:12
zenon: aha, a moglbys jeszcze po krotce przedstawic skad co sie wzielo w tym zadaniu?
27 gru 17:13
bart: ale co 5?
27 gru 17:14
zenon: chodzi mi o (2n + 3)(2n + 2) i czy ta 2 przed calym nawiasem jest dlatego ze losujemy 2 kule?
27 gru 17:15
bart: ta 2 jest dlatego ze mozesz wybrac na dwa sposoby :biala i czarna lub najpierw czarna, pozniej
biala..
27 gru 17:16
zenon: ok juz rozumiem i wiem co chcialem, jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc
27 gru 17:21