Oblicz pole trapezu :):):)
ola: Jeden z kątów trapezu prostokątnego ma miarę 120 stopni .Krótsza podstawa ma długość 4,a
dłuższe ramie jest równe 6.Oblicz pole trapezu.
27 gru 21:07
bart:
27 gru 21:09
bart: h6=sin60
H=4,85
b=a+x
x6=cos60
x=3,53
b=7,53
wszystko masz
27 gru 21:12
Eta:
bart
Nie należy stosować przybliżeń!
h= 3
√3 , x= 3 , a= b+x= 7
27 gru 21:17
bart: no bo kalkulatorem liczylem wszystko.. sorry
27 gru 21:19
Eta:
27 gru 21:20
Trivial: Masz kalkulator bez dokładnych wartości cosinusa i sinusa 60 st.? Dziwne.
27 gru 21:21
bart: haha! nie mialem ustawione na "deg"

czy to znaczy, ze polowa zadan jakie dzis zrobilem mam
zle ?
27 gru 21:22
Trivial: Tak.
27 gru 21:23
ola: czyli mam obliczyć to według wskazówki ETA ?
27 gru 21:24
bart: troche ode mnie troche od Ety

wartosci beda inne
27 gru 21:25
ola: dzięki
27 gru 21:27
Bogdan:

Można skorzystać z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych 30
o i 60
o.
27 gru 21:33