roznania wykładnicze
karolina: 2x + 12* 2−x =9,5
27 gru 10:41
Trivial: Podstaw sobie t = 2
x, zauważ, że t > 0, znajdź rozwiązanie wróć do 2
x, a potem zobaczymy.
27 gru 10:43
karolina: wiesz w odpowiedziach mam taki wynik 3 i Ulog32log{2}
27 gru 10:54
karolina: | | log 32 | |
wiesz w odpowiedziach mam taki wynik 3 i |
| |
| | log2 | |
tam wyzej żle napisalam
27 gru 10:57
karolina: podstawilam niewiadomą t ale nie wyszlo
27 gru 10:57
Trivial: t + 12*t
−1 = 9.5
2t
2 + 24 = 19t
2t
2 − 19t + 24 = 0.
Dalej pięknie wychodzi.
27 gru 11:06
karolina: rzeczywiście

ale potem przy wyniku t
1 =
32, czyli to sie rowna 2
x=
32 wiec jak
to policzyc? dlaczego to wychodzi z logarytmem?
27 gru 11:18
Trivial: | | log(3/2) | |
x = log2(3/2) = |
| − twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu. |
| | log2 | |
27 gru 11:23
karolina: omg... dzieki
27 gru 11:28