całka nieozn.
Ambasador: jakim sposobem mogę wyznaczyć taką całkę nieoznaczoną ?
∫tg2x dx
27 gru 19:01
Trivial: | | sin2x | | 1 − cos2x | | 1 | |
tg2x = |
| = |
| = |
| − 1 |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
27 gru 19:02
Ambasador: a to z jedynki trygonometrycznej.. niby wiem że takie coś jest ale nie wpadłbym na to !
wkurwić sie można..
dzięki wielkie za pomoc Trivial
27 gru 19:05
Ambasador: ponownie problem
tutaj chyba z tymi związkami pomiędzy funkcjami trygonometrycznymi nic nie wykombinuje..
27 gru 19:10
Godzio:
| sin2x + cos2x | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| sin2x * cos2x | | cos2x | | sin2x | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx − ∫(− |
| )dx |
| | cos2x | | sin2x | |
Dalej już łatwo
27 gru 19:14
Ambasador: nie rozumiem za bardzo w mianowniku był znak mnożenia i zniknął

to jest coś ze wspólnym mianownikiem czy jak ?
27 gru 19:18
Godzio:
| sin2x + cos2x | | sin2x | | cos2x | |
| = |
| + |
| = |
| sin2x * cos2x | | sin2x * cos2x | | sin2xcos2x | |
27 gru 19:18
Ambasador: no tak... dzięki wielkie kolego za pomoc !
27 gru 19:21