Przekształcenie wykresu funkcji.
tlik:

Witam

Mamy wykres funckji f. Czy mogłby Ktoś z Was go przekształcić wykres funkcji g(x)= | f (x) − 3
| + 2
Nie wiem czy w książce jest błąd, czy może robię coś źle.
Z góry dziękuję bardzo
27 gru 11:30
tlik: przekształcić i naszkicować wykres funkcji g(x). Sorry za literówkę.
27 gru 11:35
Trivial: Kroki:
y
1 = f(x)
Translacja o wektor (0, −3)
y
2 = f(x) − 3
Odbicie części pod osią Ox:
y
3 = |f(x) − 3|
Translacja o wektor (0, 2)
y
4 = |f(x) − 3| + 2 = g(x).
Naszkicować musisz sam.
27 gru 11:48
tlik: Dzięki wielkie

Mój błąd jak się okazało

Pozdrawiam.
27 gru 12:12