rozwiaz uklad rownan
nicniekapuje: 2x+5y=9
3x−4y=2
probuje to tak rozwiazac:
2x=−5y+9 /2
3x−4y=2
teraz zaczynaja mi wychodzic jakies herezje....
moze ktos mi ciemnocie wytlumaczyc jak mam to rozwiazac


27 gru 20:12
bart: pomnoz pierwszy razy 3 a drugi razy −2 i dodaj
27 gru 20:14
nicniekapuje: mozesz to wyjasnic dokladniej, to dla mnie czarna magia....
27 gru 20:15
Trivial:
2x + 5y = 9
3x − 4y = 2
Zastanów się przez co należy przemnożyć pierwszy, a przez co drugi, żeby potem można było się
pozbyć jednej niewiadomej. (np.: 3, 2)
2x + 5y = 9 /*3
3x − 4y = 2 /*2
6x + 15y = 18
6x − 8y = 4
Odejmujemy stronami.
6x − 6x + 15y − (−8y) = 18 − 4
23y = 14
Podstawiasz do dowolnego z równań i wyliczasz x.
27 gru 20:16
bart: 6x+15y=27
−6x+8y=−4 dodajesz wszystko
23y=23
y=1
2x+5=9
x=2
27 gru 20:17
Trivial: o to jak mi źle wyszło coś ;s
27 gru 20:17
Trivial: aha no tak. 9*3 = 18.
27 gru 20:17
bart: bo przeciez 9*3=18
27 gru 20:18
Trivial:
Dobra poprawiam:
2x + 5y = 9 3x − 4y = 2
Zastanów się przez co należy przemnożyć pierwszy, a przez co drugi, żeby potem można było się
pozbyć jednej niewiadomej. (np.: 3, 2)
2x + 5y = 9 /*3
3x − 4y = 2 /*2
6x + 15y = 27
6x − 8y = 4
Odejmujemy stronami.
6x − 6x + 15y − (−8y) = 27 − 4
23y = 23
y = 1
Podstawiasz do dowolnego z równań i wyliczasz x.
27 gru 20:19
27 gru 20:26
Trivial: to co miałem wcześniej jest źle, poprawiłem się.
27 gru 20:26
Trivial: y = 1.
27 gru 20:26
nicniekapuje: juz troche kumam.dziekuje
x=2
a mozesz mi jeszcze wytlumaczyc o co chodzi z tym odejmowaniem stronami?
27 gru 20:33
Trivial: To tak jak dodawanie stronami, tylko że z przeciwnym znakiem.
Np.
x + 2y = 3
2x + 2y = 4 / *(−1)
Odejmowanie stronami to nic innego, jakbyś to drugie równanie przemnożył przez (−1)
x + 2y = 3
−2x − 2y = −4
I teraz dodajesz.
x − 2x + 2y − 2y = −1
27 gru 20:36
27 gru 20:42
Trivial:
Zadanie z gruszkami i jabłkami?

Nie ma tu żadnego triku. Robisz tak jak powiedziałeś i powinno wyjść.
27 gru 20:43
nicniekapuje: pomnozylem przez 4 i 5
20x+16y=88
20x+25Y=115
20x−20x+25y−16y=115−88 Nie wiem czy czegos nie pokrecilem)
ale y=3 a x=2
sprawdzilem i wyszlo ze sie zgadza. Dziekuje
27 gru 21:07
Trivial: Dobrze jest wszystko. Odjąłeś równanie drugie od pierwszego zamiast pierwszego od drugiego, ale
to nie ma znaczenia. Pozdrawiam.
27 gru 21:08
27 gru 21:10
Trivial: o − obraz
r − rama
o + r = 270
o + 200 = r
Nie jest takie proste.
27 gru 21:12
bart: 35zl
27 gru 21:13
bart: a+a+200=270
a=35
27 gru 21:13
27 gru 21:22
Trivial: Zobacz na mój układ równań:
o − obraz
r − rama
Obraz w ramie kosztuje 270 zł:
o + r = 270
Rama jest o 200 zł droższa od obrazu:
r = o + 200
Masz układ:
o + r = 270
r = o + 200
Odejmujemy stronami:
o + r − r = 270 − o − 200
2o = 70
o = 35.

Odpowiedź: Obraz kosztuje 35 zł.
27 gru 21:25
nicniekapuje: nawet by mi to do glowy nie przyszlo ze musze tu odejmowac stronami.... ale tlumaczysz to
naprawde logicznie. nawet udalo mi sie dzisiaj troche pokapowac. ale mam jeszcze mnostwo
takich zadan o ktorych nie mam pojecia. ale na dzis dosc, juz mi czaszka dymi. Dziekuje
jeszcze raz
27 gru 21:30
Trivial: Nie musisz odejmować stronami.
Gdy już masz układ:
o + r = 270
r = o + 200
Zauważ, że w drugim równaniu wyliczone masz r. Możesz wstawić go do pierwszego równania czyli:
o + o + 200 = 270
2o = 70
o = 35.
Wyszło to samo.

Pozdrawiam.
27 gru 21:32
27 gru 21:38
Trivial:
Nie ma błędu.
Nie wszystkie układy równań mają rozwiązanie. To jest przykład jednego z nich.
x − 2y = 3
2x − 4y = 0
Pomnóż pierwsze równanie przez 2.
2x − 4y = 6
2x − 4y = 0
Czy już coś widzisz?

Jak to możliwe, że 2x − 4y jest równe jednocześnie 6 i 0. Odp.: Jest to
niemożliwe. Czyli ten układ nie ma rozwiązania.
27 gru 21:40
27 gru 21:46
nicniekapuje: wracam jeszcze do jablek i gruszek

jablka kosztuje 4 zl za 1 kg, a gruszki sa o 25% drozsze. O ile procent tansze sa jablka od
gruszek?
logicznie byloby o 25 % ale pewnie to znow podchwytliwe pytanie...
27 gru 21:48
Trivial:
Tak. Taka jest odpowiedź.
Matematyczne zadania są zawsze podchwytliwe.
cena jabłek to: 4 zł
cena gruszek to: 4 + 4*25% = 4 + 1 = 5 zł.
O ile procent tańsze są jabłka od gruszek?
5 − x*5 = 4.
1 − 5x = 0
5x = 1
Odp.: O 20%.
27 gru 21:53