Granice
Marek: Korzystając z tw. o ciągu monotonicznym i ograniczonym uzasadnić, ze podane ciągi są zbieżne, a
następnie wyznaczyć ich granice. Proszę bardzo o pomoc. Nie mam zielonego pojęcia jak to
zrobić.
27 gru 16:39
Marek: Pomoże ktoś?
27 gru 19:00
Trivial: 1)
1. Wykażemy, że ciąg jest słabomalejący (indukcją):
1.1.
n
0 = 1
Warunek jest spełniony.
1.2
∀n > n
0:
Z: a
n+1 ≤ a
n
T: a
n+2 ≤ a
n+1
| | 2n+2 | | 2n+1 | |
|
| ≤ |
| /:2 |
| | (n+2)! | | (n+1)! | |
| | 2n+1 | | 2n | |
|
| ≤ |
| /*(n+2) |
| | (n+2)! | | (n+1)! | |
| | 2n+1 | | n+2 | | 2n | |
|
| ≤ |
| * |
| /*(n+2) |
| | (n+1)! | | n+1 | | n! | |
| | n+2 | | n+2 | |
an+1 ≤ |
| *an (zauważamy, że |
| > 1) |
| | n+1 | | n+1 | |
Warunek spełniony.
Wniosek: Ciąg jest słabomalejący.
27 gru 19:39
Trivial: 2. Teraz pokażemy, że ciąg jest ograniczony od dołu przez liczbę 0:
T: ∀n: a
n ≥ 0
Dowód (indukcją):
2.1.
n
0 = 1
a
1 = 2 ≥ 0 ⇒ warunek spełniony.
2.2.
∀n ≥ n
0
Z: a
n ≥ 0
T: a
n+1 ≥ 0
a
n ≥ 0 ⇒ warunek spełniony
Wniosek: Ciąg jest ograniczony od dołu przez liczbę 0.
27 gru 19:44
Trivial: Z 1 i 2 wynika, że istnieje granica właściwa ciągu (a
n).
3. Obliczamy granicę:
Niech lim a
n = g;
a
n i a
n+1 dążą do g, a więc:
g = 0.
Koniec.
27 gru 19:51
Trivial: 2)
1. Ciąg jest malejący, bo a
n > 0.
2. Ciąg jest ograniczony od dołu przez liczbę 0.
3. Wyliczamy granicę:
g := lim
n→∞ a
n
a
n i a
n + 1 dążą do g.
g(1 + g) = g
g + g
2 = g
g
2 = 0
g = 0.
27 gru 23:58
Trivial: 3)
1. Ciąg jest malejący, bo n
2 rośnie znacznie wolniej niż 5
n.
2. Ciąg jest ograniczony od dołu przez liczbę 0, bo wszystkie jego wyrazy są dodatnie.
Jak ci się chce to możesz udowodnić tak jak pokazałem wyżej.

3. Wyliczamy granicę.
g := lim
n→∞ a
n
| | n2 | | 2n2 | | n2 | |
5an+1 = |
| + |
| + |
| |
| | 5n | | n5n | | n25n | |
| | 2an | | an | |
5an+1 = an + |
| + |
| |
| | n | | n2 | |
...
| | 2g | | g | |
5g = g + |
| + |
| /*n2 |
| | n | | n2 | |
4gn
2 = 2gn + g
4gn
2 − 2gn + g = 0
g(4n
2 − 2n + 1) = 0
g = 0.
28 gru 00:12
Trivial: Na końcu jest błąd, który i tak nic nie zmienia.

Jest:
4gn
2 = 2gn + g
4gn
2 − 2gn + g = 0
g(4n2 − 2n + 1) = 0
g = 0.
Powinno być:
4gn
2 = 2gn + g
4gn
2 − 2gn
− g = 0
g(4n2 − 2n
− 1) = 0
g = 0.
28 gru 00:15