funkcja f(x)=x^2-4x rosnie w przedziale? wiem, że <2,∞) ale jak to udowodnic??
bart: funkcja f(x)=x
2−4x rosnie w przedziale? wiem, że <2,
∞) ale jak to udowodnic
27 gru 14:44
Trivial: Jeżeli znasz pochodne to:
f'(x) = 2x − 4
sgn[f'(x)] = sgn(2x−4)
2x − 4>0
2x > 4
x > 2.
Jeżeli nie, to poczekaj na kogoś innego.
27 gru 14:46
Godzio:
Zależy jakie masz polecenie jeśli masz udowodnić że jest rosnąca w tym przedziale z definicji
to liczysz:
f(x1) − f(x2) > 0 −− to musisz dowieść przy założeniu że x1 > x2
albo narysować wykres, albo po prostu policzyć wierzchołek i przy a > 0 funkcja kwadratowa jest
rosnąca dla x ∊ (p,∞) istnieje też opcja z pochodnymi ale pewnie tego nie przerabiałeś
27 gru 14:47
bart: no własnie !

juz mi sie tez przypomnialo..
no i chyba tez p=−b/2a, ale wolalem ten drugi sposob, ktory mi przypomniales
27 gru 14:48
Godzio:
z definicji ?
27 gru 14:49
27 gru 14:50
bart: nie no spoko

całki, pochodne itd już miałem, ale ja mam tak, że przy łatwych zadaniach, z
podstawy sie więcej główkuje niz przy rozszerzeniach
27 gru 14:50
Godzio:
f(x1) − f(x2) = x12 − 4x1 − x22 + 4x1 = (x1 − x2)(x1 + x2) − 4(x1 − x2) =
(x1 − x2)(x1 + x2 − 4) > 0
bo x1 − x2 > 0 −− z założenia
x1 + x2 > 4 bo x ∊ (2,∞)
27 gru 14:50
Godzio:
A to chyba że tak
27 gru 14:51
bart: Ej dobra spoko!

bo wyjde zaraz na jakiegos.. nie wiem na kogo
27 gru 14:51
Jack:
policz sobie różnicę f(x+ε)−f(x)>0 (czyli kiedy funkcja jest rosnąca), gdzie ε>0 (parametr).
Wyjdzie Ci, co ma wyjść...
| | ε2 | |
Na koniec powinno wyjść tak: f(x+ε)−f(x)>0 ⇔ x> |
| ⇒ x>0 dla ε>2. Czyli dla dowolnego |
| | 2ε−4 | |
punktu x
0 funkcji f takiego, że x
0>ε funkcja jest rosnąca. Widać również, że ε=2 da nam
minimum.
27 gru 14:57
bart: haha Jack

dzieki!
27 gru 15:00
Jack:
pisząc, nie zauważyłem że już ktoś wpadł na pomysł

Chodź ten jest chyba wystarczająco
ogólny... w gruncie rzeczy to pomysł baardzo podobny do rozwiązania
Triviala (ale bez
pochodnych w jawnej postaci).
27 gru 15:05
bart: mi wlasnie chodzilo o takie rozw, a nie typu p=4/2=2
27 gru 15:06
Jack:
no to bomba

27 gru 15:09