mam 100 m liny
bart: mam 100 m liny.. chce utworzyc z tego jak najwiekszy obszar w ksztalcie prostokata.. jakie
wymiary?
27 gru 18:34
Trivial: d = 100m
a + b = d → b = d − a
P = a*b = a(d − a) −− funkcja kwadratowa, sprawdzasz kiedy max.
27 gru 18:38
bart: a z pochodnymi da sie?
27 gru 18:39
Trivial: no jak masz już funkcję kwadratową to możesz sprawdzić pochodnymi, kiedy osiąga max/min.
27 gru 18:41
Eta:
a,b −− wymiary prostokąta a,b >0
2a+2b= 100 => a+b= 50 => a= 50 −b . dla b€(0,50)
P(b)= −b2 +50b
bmax= ..........
amax=.......
27 gru 18:43
bart: czyli 100−2a=0
a=50 czyli ma miec wymiary 50x2?
27 gru 18:43
bart: my tu o pochodnych a nie znamy wzoru na obwod −.−
27 gru 18:44
Eta:
nie!
takim prostokątem jest kwadrat o wymiarach 25 x 25
27 gru 18:45
Trivial: Straszne.

ale jak mamy już funkcję Ety to:
P'(b) = −2b + 50 i przyrównujesz do 0.
27 gru 18:45
bart: czyli P=50a−a2
P'(a)=50−2a
a=25 ?
27 gru 18:47
bart: no jak my sie zgadzamy

serio te pochodne i calki sa tak czesto na studiach uzywane
27 gru 18:47
Eta:
ok
27 gru 18:48
Trivial: Fizyka to same pochodne i całki.
27 gru 18:49