Prosze o sprawdzenie
bart: Dziedziną D funkcji f jest zbior licz trzycyfrowych niepodzielnych przez 10. Funkcja f kazdej
liczbie n∊D przyporzadkowuje liczbe trzycyfrowa, ktora powstaje przez zapisanie cyfr liczby n
w odwrotnej kolejnosci.
a) ile liczb nalezy do zbioru D? 900−9*10*1=810

b)oblicz ile jest takich liczb n∊D, ze f(n)=n. 1*10*1*9=90?
c)Uzasadnij, ze dla kazdego n∊D liczba f(n)−n jest podzielna przez 99.
Prosze o sprawdzenie a i b. Nie wiem do konca co z tym c bo np co z liczba 313, 212 itd?
27 gru 19:56
bart: so?
27 gru 20:04
Trivial: Nie lubię takich zadań, bo wymagają myślenia.
27 gru 20:05
Trivial: a)
Liczba jest podzielna przez dziesięć, jeśli ma 0 na końcu.
reguła mnożenia:
1. cyfra − 9 możliwości (bez 0)
2. cyfra − 10 możliwości
3. cyfra − 9 możliwości (bez 0, bo niepodzielne przez 10)
9*10*9 = 810.
27 gru 20:07
Trivial: b)
Znów reguła mnożenia:
9 * 10 * 1 = 90.
1 na końcu − bo ostatnia jest określona przy wyborze pierwszej.
27 gru 20:08
Trivial: c)
n = 100x + 10y + z
f(n) = x + 10y + 100z
gdzie x, z ≠ 0
f(n) − n = −99x + 99z = 99(z − x)
27 gru 20:10
bart: no to chociaz wiem, ze te mam dobzre.. co z c?
27 gru 20:10
bart: ja mam dzisiaj jakas zacme, czy cos
27 gru 20:11
Trivial:
27 gru 20:12
bart: ej czyli nie dla kazdego n tylko dla tych n gdzie x≠z
27 gru 20:13
Trivial: dla każdego, bo i tak x, z ≠ 0
(pierwsza cyfra różna od zera, ostatnia cyfra różna od zera).
W tym dowodzie to właściwie nie potrzebnie to pisałem, myślałem, że się przyda, a okazało się,
że się nie przydało i nie chciało mi się zmieniać.
27 gru 20:21
bart: no ale n=313 to f(n)=313 i 0 sie nie dzieli przez 99
27 gru 20:24
Trivial: zero się dzieli przez wszystko oprócz zera.
27 gru 20:25
bart: dobrze wiedziec
27 gru 20:32