..
gosc: sa sobie funkcje liniowe g(x)=ax+b i f(x)=bx+a g−rosnaca f−malejaca
a)wyznacz wspolrzedne punktu przeciecia tych wykresow
b)wyznacz a i b wiedzac, ze funkcje g i f sa prostymi prostopadlymi, a punkt ich przeciecia
lzezy na osi 0X
27 gru 22:49
gosc: up
27 gru 22:57
gosc: up up
27 gru 23:10
gosc: up up up
28 gru 00:24
Godzio:
a) a > 0 , b < 0
g(x) = f(x)
ax + b = bx + a
ax − bx = a − b
x(a − b) = a − b
x = 1 ⇒ y = a + b
P(1,a + b)
b)
a * b = −1 M(1,0) ⇒ 0 = a + b ⇒ a = −b
a * b = − 1
a = −b
−b2 = −1 ⇒ b2 = 1
b = 1 ⇒ a = −1 lub b = −1 ⇒ a = 1
28 gru 00:27
Godzio:
Z początkowym założeniem wywalamy 1 rozwiązanie
Odp: b = −1, a = 1
28 gru 00:27