?
ola: dany jest ciąg geomeetryczny w którym a 2= 5 a a6 =80. Wyraz ogólny tego ciągu może mieć
postać:
a) an=5*an
b) an= 2,5*2n−1
c)an=5/2 *2n
d) an= 5*4n−1
27 gru 15:50
magda: a
n=a
1q
n−1
a
2=a
1q
2−1=a
1q
1
a
6=a
1q
6−1=a
1q
5
a
1q
5=80
5q
4=80
q
4=16
q=2 q=−2
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
a1= |
| = |
| a1= |
| = |
| |
| | q | | 2 | | q | | −2 | |
a
n=a
1q
n−1
czyli b
27 gru 17:02
Eta:
dla ciągu geometrycznego:
| | a6 | |
|
| = q4 = 16 => q= 2 lub q= −2
|
| | a2 | |
to a
1= 2,5 lub a
1= −2,5
a
n= a
1*q
n−1
an= 2,5*qn−1 lub an= −2,5*(−2)n−1
odp: b)
27 gru 17:26