Jeszcze jedno zadanie ;p
Gumijagoda: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych wynosi 1085. Znajdź te liczby
27 gru 20:38
Grześ: rozwiąż równanie:
n2+(n+1)2+(n+2)2=1085
n∊N
27 gru 20:40
Trivial:
n2 + (n+1)2 + (n+2)2 = 1085
Trzeba rozpisać wszystko wzorem skróconego mnożenia. Wyjdzie ci równanie kwadratowe. Szukasz
pierwiastków tego równania. Jeżeli wynikiem nie będzie liczba naturalna to musisz ją odrzucić.
I to wszystko.
27 gru 20:41
Bogdan:
Obliczenia są prostsze, jeśli sprytnie oznaczymy trzy kolejne liczby naturalne, unika się Δ.
(n − 1)2 + n2 + (n + 1)2 = 1085, n − 1, n, n + 1 ∊ N
n2 − 2n + 1 + n2 + n2 + 2n + 1 = 1085
3n2 − 1083 = 0 / : 3 ⇒ n2 − 361 = 0 ⇒ (n − 19) (n + 19) = 0
n = 19 lub n= −19
Przyjmujemy n = 19
Odp.: 18, 19, 20
27 gru 20:48
Gumijagoda: Dziękuję wam
27 gru 20:52